Krav Maga

Krav Maga är en kombination av närstridssystem och självförsvarstekniker. Ursprungligen utvecklades systemet för att användas av den israeliska militären. Dess militära ursprung har gjort att det traditionellt inte brukar betraktas som en kampsport. I Krav Maga lär man sig hur man skyddar sig mot olika grepp, stryptag, slag och sparkar men även hur man försvarar sig mot kniv-, slag- och skjutvapen. Dessutom innehåller systemet självförsvarstekniker för när man ligger på marken eller när man blir angripen av flera personer samtidigt. Speciellt för systemet är att det även innefattar användning av närstridsvapen när sådana finns till hands.

Krav Maga lär ut hur man försvarar sig mot knivar och andra vapen

Krav Maga uppfanns av eungersk-judisk atlet

Imrich ”Imi” Lichtenfeld brukar betraktas som upphovsmannen bakom Krav Maga. Han föddes i Budapest 1910 men växte upp i slovakiska Bratislava. Hans far hade varit cirkusartist och hade ett stort intresse för akrobatik och styrketräning vilket smittade av sig på Imi. Uppmuntrad av sin far tränade Imi många sporter i sin ungdom – bland annat simning, gymnastik, boxning och brottning. Imi vann mästerskap i brottning och boxning. Boxning har länge varit en populär sport. Om du vill hitta högoddsarna i nästa match kan du ta hjälp av ComeOn för att vinna enklare. När du satsar pengar blir matcherna extra spännande.

På 1930-talet växte de antisemitiska attityderna i Slovakien. Imi var ledare för en grupp män som slogs för att förhindra att fascister tog sig in i de judiska stadskvarteren. Det var i samband med det som han lärde sig om gatustrid. År 1940 hade antisemitismen vuxit sig så stark att Imi var tvungen att fly landet. Han flydde till dåvarande Palestina där han började träna judiska soldater och det var där Krav Maga fick sin början. Självförsvarssystemet blev populärt i Israel och spreds senare över världen.

Krav Maga finns för civila, poliser och militärer

Teknikerna i Krav Maga bygger på människans naturliga instinkter och reaktioner. Grundidén är att alla utlärda tekniker ska ha största möjliga effekt i en verklig kampsituation. Onödiga, komplicerade och teatraliska tekniker och rörelser förekommer inte. I civilversionen av systemet är tanken dessutom att utövaren snabbt ska kunna avsluta striden och ta sig från platsen så fort som möjligt. I den militära versionen fokuserar utövaren på att försvara sig själv och samtidigt åsamka fienden största möjliga skada. En väsentlig del av systemet är att lära sig se risker och förhindra att man hamnar i farliga situationer.

Idag finns det Krav Maga-förbund över hela världen. Det europeiska förbundet är störst med ungefär 15 000 medlemmar. Krav Maga har blivit populärt bland poliser, väktare och livvakter men även bland civila. De olika grupperna får olika utbildning. Det finns både defensiva och offensiva tekniker och i utbildningen försöker man alltid fokusera på deltagarnas bakgrund, yrke och behov. Om gruppen exempelvis består av poliser fokuserar man på offensiva tekniker, samtidigt som man beaktar lagstiftningen. De våldsammaste närstridsteknikerna lärs endast ut till militärer.

Viktigt att kunna försvara sig

Från att ha varit ett närstridssystem för israeliska soldater har Krav Magas metoder spridits över världen. Internationellt sett är Sverige ett tryggt land men trots det är det bra att förbereda sig för farliga situationer och då är Krav Maga ett utmärkt val. Det unika med systemet är att utbildningen anpassas efter individernas behov och förutsättningar. Systemet har dessutom visat sig vara en av de självförsvarsmetoder som ger bäst resultat på kortast tid. Klubbarna ordnar ofta grundkurser och det är ett bra sätt att bekanta sig med systemet.